skip to Main Content
020 - 63 63 607 info@peterpan.nl
Puur Natuur

Puur natuur

Puur natuur

Peter Pan kookt bewust. Met vooral biologische producten, het liefst uit de streek. En het allerliefst van de eigen oogst. Als het even kan, mogen cursisten die een kookworkshop volgen op de boerderij hun eigen ingrediënten oogsten. Koken bij de bron, dat vinden we mooi. En dat maakt koken magisch.

Het begin

Met de vingers in de aarde. Daar begint het mee. In het vroege voorjaar of misschien zelfs nog in het late najaar begeven we ons op de kale, kille grond. Het is zaaitijd, we maken holletjes in de grond en leggen daar de zaadjes in. Vanaf nu laten deze zaadjes ons niet meer los en wij hen ook niet. Wekenlang staren we naar de roerloze bruine aarde. Zou daaronder iets gebeuren? Tot een groen kopje het oppervlak bereikt en zich door de dikke aarde wurmt. Een euforisch gevoel, daar komt iets! Wat gaat het ons brengen.

De strijd

Onze kleine groene kopjes groeien uit tot plantjes, met blaadjes, takjes en knopjes. Hoe flink ze ook groeien, ze blijven teer. We moeten ze beschermen tegen vele factoren. Lustige konijnen, woelmuizen, vogels, slakken of kevers. Maar ook grote droogte of onophoudelijke regenbuien kunnen onze planten verwoesten. Heersende plantenziektes, stelende buurmannen, dominant onkruid en energieslurpende buurplanten. Het is een hele kunst om de bloei in ere te houden.

De oogst

We bestrijden alle ‘vijanden’ zonder chemische rotzooi. We tuinieren gewoon biologisch dynamisch. Dat is beter voor het milieu en lekkerder. Letterlijk puur genieten. Als onze planten (ook letterlijk) hun vruchten afwerpen, is het tijd voor de oogst. Een mand vol verse kolen, vruchten en kruiden zorgt altijd weer voor een voldaan gevoel. Daar gaan we wat moois mee maken en vooral iets wat de tong streelt.

De boerderij

Waar zitten die boerderijen van Peter Pan eigenlijk? Op een steenworp afstand van Amsterdam, bij boerderij “De Stadshoeve” in Waterland. Een melkveebedrijf, waar behalve koeien ook schapen, kippen, een paard en twee varkens ronddartelen. Eén van de grote schuren is omgetoverd tot kookstudio waar u door één van onze professionele koks de fijnste recepten leert maken. Met alleen maar verse producten dus. Als het mooi weer is, genieten we nog eens extra van het boeren leven. Dan eten we lekker buiten. Bij slecht weer is het overigens volstrekt geen straf om in onze sfeervolle binnenruimte te eten. Woont u dichterbij ’t Gooi? Daar hebben we ook een kookstudio in landgoed “Land en Boschzigt”. Tussen de bomen van boer Sijmens biologische tuinderij staat een prachtige houtoven. Daar maken we volop gebruik van. We eten in de serre of buiten. Blijft u liever gewoon in de stad? In Amsterdam Noord bent u ook hartstikke welkom op onze hippe kooklocatie. Waar u ook kookt en eet, al onze kookstudio’s zijn volstrekt klimaatneutraal. We maken gebruik van biologische schoonmaakmiddelen, groene stroom en gas. Daarnaast composteren we onze eigen groenten en fruit en ondersteunen we een project voor zuinige houtovens in Tanzania. Puur natuur, daar houden we van.

Back To Top
×Close search
Zoeken