De geheimen van de aardappel

Met schil of zonder schil, in plastic of juist in papier. In de ijskast, kelder of in de kast bewaren. De aardappel zo doodgewoon en toch zo buitengewoon bijzonder.
Peter Pan kookstudio Amsterdam duikt in de geheimen van de aardappel en verklapt een paar van zijn aardappel catering recepten, trucks en tips.

Nederland is de grootste importeur van aardappels ter wereld! Iets waar we best trots op mogen wezen. De aardappel ontbreekt zelden op het Nederlandse menu. Gekookt, gebakken, frietjes, puree, stamppot of salade. Tijdens onze kookworkshops in Amsterdam bereiden onze gasten ook gerookte aardappelen! Aanrader om eens zelf uit te proberen.

Tips

  • Bewaren: De mooi , schoon ogende aardappelen in de supermarkt zijn al gewassen en lopen daardoor sneller uit. Juist de aardappels met nog wat aarde blijven het beste goed. Bewaar de aardappels op een koele en donkere plek
  • Koken: Bespaar tijd en kook de aardappel in de schil, dit behoudt de smaak. Velletje is makkelijk te verwijderen na het koken. Een bodempje water is genoeg om de aardappels in te koken
  • Bio: Natuurlijk ga je voor de biologische aardappel, veel meer smaak en ook in de supermarkt volop te koop
  • Zelf kweken: Uitgelopen aardappels, doe ze in een kistje/pot met aarde en voilà na een tijdje heb je je eigen nieuwe aardappelen. Leuk voor op de vensterbank.

Aardappel rassen

Naast de ‘gewone’ Hollandse aardappel -wij nemen meestal de Frieslander- zijn er nog een keur van bijzondere rassen te koop in de winkel en op de markt. Neem bijvoorbeeld de Truffel aardappel, mooi paars, grillig van vorm en ideaal om bijzondere chips van te maken.

Kookworkshop Niven Kunz

Niven Kunz is een expert in het bereiden van aardappelen, in zijn kookboek Niven 80/20 beschrijft hij verscheidene bijzondere aardappelgerechten. Zijn aardappelrecepten zijn o.a. grillen, konfijten, te gebruiken in sauzen en soep en zelfs aardappelijs!
Peter Pan kookstudio organiseert regelmatig Open inschrijving kookworkshops waar de gerechten van Niven, maar bijvoorbeeld ook Ottolenghi worden gemaakt door de kookworkshop deelnemers. In onze agenda staan data en thema.

Recepten
Aardappelpuree gerookt

Back To Top